onsdag den 14. maj 2008

Sammenfatning af alle kommentarer til smagningen af hver enkelt asparges

Prøve 1
Sort: Gijnlim. Avler: Jakob Jakobsen, Torup Bakkegård i Assens. Høsttidspunkt: 11.05.08
Udseende og duft: Utrolig tyk. Flot cremet hvid med rød spids. Fin tekstur. Duftede grøn, og ikke så sød som forventet.
Smag: Saftigheden var skuffende, da saften var smagsløs. Den havde en bitter og sæbeagtig smag – lidt flad i smagen men en tone af grønne blade. Generelt ikke super interessant. Bedst rå.
Måske var den saftig, fordi den tog meget vand ind under kogning, men saften smagte desværre ikke af noget. Der er stor forskel på bitterheden i top og stængel. Især toppen var meget bitter. Den søde stængel og den bitre top kan være en god sensorisk kombination.
Tilberedning: På grund af den smagsløse saft ville det være godt at koge den og blande den i salater med en dressing den kan suge.
Samlet vurdering: smuk men smagsmæssigt lidt kedelig og vandet


Prøve 2
Sort: Gijnlim. Avler: Ole Nielsen, Lovtholm i Fårevejle. Høsttidspunkt: 12.05.08
Udseende og duft: Meget svage tynde fibre og en svag rosa og let gul farve – meget smuk. Klassisk aspargesduft, som giver en forventning om en let sødme.
Smag: Meget saftig, med god sprødhed og fast konsistens. Delikat samt afrundet smag med en antydning græssmag eller ærter og en overraskede anelse gulerodssmag. Smagen er ikke så kraftig og den skræmmer ikke nogen væk..
Tilberedning: God rå i fx salater eller som snack fordi den er tynd og ikke så stærk i smagen.
Anvendelig til juice og dessert fordi den har en god sødme. På grund af størrelsen ville denne også egne sig godt til frikassé. Generelt bør man vælge at servere den sammen med noget mildt eksempelvis fjordrejer, smør eller lignende.
Samlet vurdering: Forbrugervenlige fordi den har samme størrelse som en grøn asparges og har et elegant udseende. Størrelsen gør den også meget let tilberedt. Den der minder mest om de hvide asparges der købes på glas. Helt klart en af de bedre.


Prøve 3
Sort: Thilim. Avler: Søren Wiuff, Brogård i Gislinge. Høsttidspunkt: 12.05.08
Udseende og duft: Ikke så køn med en slags leopardpletter, som sandsynligvis er transportskader. Den har meget kraftige og lidt klistrede tråde, som kommer frem når man brækker den.
Smag: Smagen er ret sød med en saltet nuance og en god bitterhed. Meget saft som er rig på smag. En anelse gulerods- og kartoffelsmag. Dele af den er meget bitter, især toppen. Den hvor der er mest forskel fra top til tå. Den rå udgave var meget sød, mens den tilberedte var bitter.
Tilberedning: På grund af den kraftige smag og struktur er den meget velegnet til gryderetter, da den kraftige smag ikke vil forsvinde under lang tids kogning. Det blev foreslået at bitterheden kunne mindskes ved lang tilberedning. På grund af meget sødme bør der tages hensyn til dette under tilberedningen fx ved anvendelse af citrusfrugter eller eddiker.
Samlet vurdering: Middelgod, men udseendet trækker lidt ned i vurderingen.


Prøve 4
Sort: Gijnlim. Avler: Søren Wiuff, Brogård i Gislinge. Høsttidspunkt: 12.05.08

Udseende og duft: Appetitligt udseende pga. det smukke lyslilla hoved. Uens i farve og størrelse. Virker som om den er skrællet mere ende de andre, da den tilberedte er helt glat og lys. Svag duft, hvilket i øvrigt kan være svært at sætte ord på, ikke mindst for forbrugere, som ikke er vant til at sætte ord på smagsnuancer og sensorik.
Smag: Den har et blødt bid og en fast og saftig konsistens. Der er en del sødme i smagen og ikke for meget bitterhed. Der er en tilpas balance mellem sødt, syre, salt og bittert. Behagelig hasselnøddesmag – især eftersmagen med et strejf af citrus. Den var meget lidt saftig når man satte tænderne i, derefter trævlede den lidt i munden og saften forsvandt hurtigt, og blev afløst af tørhed. Der anes en snert af malt, rodfrugter, rosenkål, hø og rugbrød i smagen.
Tilberedning: Hvis den serveres sammen med rugbrød og fremhæve den omtalte maltsmag. Den vurderes ligeledes til at egne sig godt til gryderetter på grund af kålsmagen, samt til ost på grund af associationer til hø.
Samlet vurdering: Den vurderes til at være en af de mest klassiske hvide asparges på bordet.
God som klassisk asparges, fordi den ikke er for vandet.


Prøve 5
Sort: Thielim. Avler: Lars Schroll, Knabegaarden i Faaborg. Høsttidspunkt: 11.05.08
Udseende og duft: Den er ekstrem lys - nærmest kemisk i farven. Den har en flot struktur når den er blancheret. Duften er svag men sød.
Smag: Godt sprødt bid og konsistens. God saftighed men med en vandet smag. Smagen er således meget kort og uden dybde. Den har ingen syre. Lidt for bitter og med forskellige jordsmage: jord, muld og jordslåethed. Andre får associationer til græs og broccoli.
Tilberedning: Dens svage karakter må ikke overdøves af andre ingredienser, så en kort blanchering med et drys af mild parmesan eller smeltet smør er at anbefale. Fint kalvvekød vil også være et mildt og let tilbehør. Andre foreslår for sjovt babymos.
Samlet vurdering: Samlet set er den ikke så god. Skiller sig ikke rigtig ud og er lidt kedelig. En smager udtaler at man har fornemmelsen af at have drukket te. En af de mindre gode.


Prøve 6
Sort: ukendt. Avler: ukendt, Tyskland. Købt på Christianshavns torv d. 13.05.08
Udseende og duft: Pænt og kraftig stok samt lidt lilla i toppen. Virker ikke så saftig som de andre. Har tydelige transportskader og skal skrælles meget. Meget elastisk og gummiagtig i modsætning til de andre.
Smag: Smagsbalancen er lidt skæv, da den har mere syre end de foregående. Desuden er den noget mere intens end nr. 5. Meget vegetal i smagen med pift af urter og lidt kogt kål i næsen. Har en bitter eftersmag, lidt ligesom kold te. Nogle finder den en smule harsk. I modsætning til de andre mangler den helt klart noget umamismag.
Tilberedning: På grund af højt syreindhold anbefales den i helt klassiske retter med mousseline- eller hollandaisesauce.
Samlet vurdering: Hverken god eller dårlig. ”Middle of the road”.


Prøve 7
Sort: Backlim. Avler: Ole Nielsen, Lovtholm i Fårevejle. Høsttidspunkt: 12.05.08
Udseende og duft: Der er et flot farveskift i toppen. Det ser smuk ud. Dens tykkelse er en mellemting. Dufter lidt af rå kartoffel og ærter.

Smag: Godt bid. Kom over i den bitre retning. Meget forskellige smage alt efter om det er top eller stængel man smager. Meget sødme og salt. Dens sødme er frugtagtig – lidt melonagtig. Den er godt cremet, har en fin umamismag. Den smager sødt og smøragtigt.
Tilberedning: Det søde og salte giver en god balance til en dessert. Kan også godt anvendes rå, men er for fint til suppe eller gryderet.
Samlet vurdering: Dens sødme giver den point, men der er også lidt dåseasparges over den, så det er ikke en topscore.


Prøve 8
Sort: Gijnlim - ØKOLOGISK. Avler: Lars Skytte, Årslev. Høsttidspunkt: 11.05.08
Udseende og duft: Meget flot og rustikt look med mange nuanceforskelle. Ligner virkelig noget fra jorden. Den har en mild duft af peberrod.
Smag: Bid og konsistens er fint, og den har en middel saftighed. Dens smag er bitter og kraftig smag – og ikke udelukkende behagelig. Rå er den ikke nær så bitter, som når den er tilberedt. Tilberedt får den næsten en metallisk bittersmag. Den er en af de mest bitre og salte – og har næsten ingen sødme.
Tilberedning: Det anbefales at man tilbereder den sammen med andre grøntsager for at kompensere for det meget bitre og salte. Eksempelvis i gryderetter eller frikassé. Den er ikke god til dampning da den er for porøs. Hvis man servere den rå er den ikke nær så bitter.
Samlet vurdering: Med forbrugerøjne har den ikke et salgsfremmende udseende, da den er lidt blakket og med mange gevækster, men den må på den anden side heller ikke se alt for glatbarberet og unaturlig ud


Prøve 9

Sort: Backlim. Avler: Søren Wiuff, Brogård i Gislinge. Høsttidspunkt: 12.05.08
Udseende og duft: Grøn i toppen – dele er skriggrønne. Det ses tydeligt at den har fået sol og den ser meget frisk ud. Den dufter kraftigt af ærter og asparges. Den dufter lidt af bøgeskov og hasselnød.
Smag: Den er meget saftig og har et sprød bid. Meget sød og rimelig salt. Den har en rigtig god smørfedme og umami. Den associerer til majroe, selleri og æbler. Det er den af prøverne der har den længste eftersmag. Der er stor forskel i smagen fra top til bund.
Tilberedning: Den kan sagtens spises rå eller med fordel glasere den meget nænsomt, sukker og smør. På grund af den høje saftighed vil den egne sig godt til juice eller saft.
Samlet vurdering: Det er helt klart en favorit, og dens gode smag i sig selv åbner op for simpel tilberedning. En meget velsmagende asparges

Ingen kommentarer: